Chwasty stanowią największe zagrożenie dla upraw kukurydzy. Szacuje się, że straty plonu wywołane ich obecnością są wyższe od łącznych strat spowodowanych przez patogeny glebowe, choroby czy szkodniki. Dużym zagrożeniem dla roślin są chwasty dwuliścienne, takie jak: komosa biała, szarłat szorstki, ostrożeń polny czy powój polny. Zobacz, jak rozpoznać niepożądane gatunki roślin. W niniejszym artykule skupimy się na opisie wybranych chwastów oraz ich cech charakterystycznych.
Komosa biała – pospolity chwast w uprawie kukurydzy
Lebioda to jednoroczny chwast, który może osiągnąć nawet 2 m wysokości i wydać do 20 000 nasion. Jej łodyga jest wzniesiona, owłosiona bądź naga, często płożąca się, zaś liścienie – owalne i na ogonku. To bardzo plenny gatunek, który kwitnie od czerwca do października. Kiedy pojawia się w stopniu masowym, nie tylko zagłusza uprawy kukurydzy, ale także dominuje inne chwasty. Komosa absorbuje duże ilości substancji odżywczych z gleby i silnie zacienia łan. Preferuje gleby przewietrzone, nawożone obornikiem, żyzne, bogate w azot i potas. Przyjmuje się, że próg szkodliwości dla kukurydzy to dwie sztuki chwastów przypadające na metr kwadratowy plantacji.
Psianka czarna w kukurydzy – jak ją rozpoznać?
To gatunek ciepłolubny, który lubi gleby lekkie, piaszczyste oraz o słabym odczynie kwasowym. Kiełkuje dopiero wtedy, gdy wierzchnia warstwa uprawy ogrzeje się do temperatury około 15 °C. Psianka charakteryzuje się wzniesioną i rozłożystą łodygą, oraz niewielkimi listkami w kształcie jajka. Chociaż nigdy nie osiągnie imponujących rozmiarów, stanowi silną konkurencję dla właściwej uprawy – szczególnie w ciepłych, wiosennych miesiącach. Próg szkodliwości kształtuje się na poziomie 1 sztuki na metr kwadratowy plantacji. Zdarzają się jednak przypadki, kiedy zagłuszenie kukurydzy następuje nawet przy mniejszym zagęszczeniu chwastów
Bodziszek drobny – groźny chwast w uprawach kukurydzy
Wbrew pozorom nie tylko duże chwasty stanowią zagrożenie dla kukurydzy. Również mniejsze rośliny, takie jak bodziszek drobny, bywają groźnym konkurentem dla regularnych upraw. Mogą pojawiać się przez cały sezon wegetacyjny, przy czym szczyt wschodów przypada na przełom kwietnia i maja. Chwast nie ma wysokich wymagań temperaturowych – dobrze rośnie i kiełkuje nawet chłodną wiosną. Preferuje przy tym wilgotne i bogate w wapno gleby próchnicze. Można go rozpoznać po długiej, owłosionej łodydze, która wyrasta do około 30 cm wysokości. Liście są nerkowate, przy czym siewki mają okrągłe listowie na długich łodygach.
Uprawy kukurydzy mogą być zachwaszczone przez wiele gatunków roślin dwu- i jednoliściennych, których obecność zależy od wielu czynników, w tym: warunków glebowych, technologii upraw czy temperatury. Zanim podejmiesz jakiekolwiek zabiegi ochronne, powinieneś wiedzieć, z jakimi chwastami masz do czynienia oraz jak duże zagrożenie stanowią.
- Zewnętrzny materiał partnerski